20-05-26Test

INFO

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin lobortis dui sed mattis viverra. Aliquam id ex commodo, pulvinar tellus aliquam dui. Pellentesque arcu tortor, gravida sed neque quis, faucibus consequat mi. This is a link. A sed, lobortis pulvinar elit. Proin semper facilisis malesuada. Sed in consequat sapien, non accumsan orci. Sed accumsan ullamcorper sem vel sagittis. Aenean bibendum eros nulla, ut imperdiet diam luctus ut. Etiam fringilla dui id libero eleifend pretium. Sed sed ligula sed lectus vulputate gravida. Vivamus nec quam id libero mollis iaculis. Duis aliquam turpis urna, sit amet faucibus diam ultrices ut.

Subheading

Nulla molestie lacus ut dapibus gravida. Fusce faucibus mi in est efficitur sollicitudin. Vivamus quis metus suscipit, auctor quam porta, egestas sapien. Sed imperdiet et sem id interdum. Cras eleifend lacus in commodo sollicitudin.

Mauris laoreet, dolor vitae porttitor molestie, tortor justo dictum ex, a commodo velit tellus sed enim. Aenean congue nulla non tortor efficitur luctus. Morbi et nibh in enim pharetra aliquam. Morbi ut justo quis augue semper rhoncus sed et tellus. Vivamus vel justo dolor. Nunc id arcu metus.

Suspendisse quis est suscipit, aliquam neque quis, malesuada dui. Integer suscipit nulla sit amet dolor sollicitudin porttitor. Nam interdum diam in tempus porttitor. Integer nec dictum sapien. Integer tristique imperdiet leo. Etiam lacinia, lorem ut posuere eleifend, libero libero vestibulum et ultricies justo risus eget libero. Fusce interdum ante in pulvinar fermentum. Etiam sollicitudin, lorem sed aliquam posuere, nisi dolor gravida orci, eu congue libero neque at enim. In suscipit mollis viverra. Morbi in eros ultricies, ullamcorper dolor ac, ullamcorper nulla. Nunc vulputate, nibh eget pharetra varius, erat libero tristique urna, ac sollicitudin neque eros quis metus. Pellentesque est elit, malesuada a turpis quis, mollis sodales turpis. Maecenas elementum nisi lectus, sit amet facilisis felis auctor nec. Donec sagittis sapien nec nisl facilisis, eget pellentesque dui auctor.

Vestibulum dictum lacinia ligula ac rutrum. Duis pulvinar faucibus suscipit. Sed massa augue, eleifend egestas lacinia in, egestas in erat. Nunc sed orci sed tellus interdum luctus. Nunc sit amet efficitur dui. Mauris turpis nisi, tincidunt nec posuere ac, congue in est. Cras lacinia accumsan molestie. Aliquam blandit dolor nec metus volutpat, vitae consequat sapien lacinia. Nullam commodo finibus aliquet.

 

Mauris magna mi, venenatis eu mi ac, volutpat sodales lorem. Suspendisse vitae magna sit amet risus viverra aliquet eu nec arcu. Nulla quis vehicula magna, non efficitur nisi. Sed sollicitudin tincidunt est. Sed efficitur facilisis urna, vel sagittis mauris aliquam nec. Vestibulum tempus, mi sit amet feugiat consequat, magna leo facilisis nibh, id condimentum massa lacus nec nibh. Fusce eget pulvinar mauris. Proin eu rutrum velit, ac elementum erat. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Maecenas molestie sollicitudin diam, nec porttitor diam dignissim posuere.

17-04-27Information om ny märkning

INFO

Fria Bröd genomför en större investering och ombyggnation i sina produktionslokaler i Västra Frölunda. Ombyggnationen innebär en förtätning av produktionslokalen vilken i sin tur ger en risk för kontaminering med ägg. Inför ombyggnationen börjar Fria under 2017 märka sina produkter med ”kan innehålla spår av ägg”. Under övergångsperioden kommer det att finnas produkter både med och utan ägg-märkning på marknaden. I samband med märkningen förnyas och uppdateras även förpackningsdesignen på samtliga produkter.
Frias färdigpizzor Margherita, Ham & Mozzarella samt Pepperoni tillverkas i separata lokaler och omfattas således inte av märkningen.

Vad innebär märkningen ”kan innehålla spår av”?

Livsmedelsproducentens plikt är att alltid säkerställa att ingredienser som inte tillhör receptet inte hamnar i produkten. Ibland kan det dock uppstå en situation, till exempel vid användning av samma produktionslinjer för olika produkter, där en kontaminationsrisk från en allergen kvarstår trots noggranna rengöringsrutiner. I sådana fall ska livsmedelsproducenten lägga till ”Kan innehålla spår av”- märkning. Märkningen används främst för att skydda konsumenter med svåra allergier som kan vara känsliga för mycket små mängder av allergener. ”Kan innehålla spår av” är en frivillig märkning och regleras inte av lagstiftning i dagsläget. Den får dock aldrig användas som en ursäkt för dåliga rengöringsrutiner utan absolut som ett sista alternativ där det är omöjligt att undvika risk för kontaminering från allergena ingredienser.

Hur mycket ägg innehåller produkter märkta ”kan innehålla spår av”?

”Kan innehålla spår av ägg”- märkning innebär att det finns en risk för kontaminering från ägg. Den innebär alltså inte att ägg finns i alla produkter utan att i enstaka fall kan det förekomma kontamination från ägginnehållande produkter. Det finns inga gränsvärden för hur mycket av en allergen en ”Kan innehålla spår av”-märkt produkt får innehålla. Märkningen bygger på tillverkarens bedömning att det finns en risk att sporadiskt hitta små mängder av allergenen i produkter där den inte ingår i receptet.

Har du ytterligare frågor är du självklart välkommen att kontakta oss:
Fria Bröd AB
031-734 13 30
info@fria.se