Glutenfri grönkålssoppa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

En vintermysig och krämig soppa som både är god och enkel. Servera gärna med Grovt surdegsbröd och vår smakrika pepparrotskräm. Grönkål är förresten en fantastisk råvara som innehåller flera viktiga näringsämnen, som järn, kalcium och C-vitamin. Dessutom finns färsk svensk grönkål ofta i butiken hela vintern!

4 portioner

Ca 45 minuter

Ingredienser

  • 400 gram grönkål
  • 3 dl syrad grädde
  • 0,5 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liter vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk maizena
  • ca 3 tsk olivolja
  • 2-3 krm vitpeppar
  • 4 ägg, pocherade eller kokta
  • Salt & peppar
  • Ev 2-3 krm muskot
  • Pepparrotskräm:
  • 2 dl Smetana
  • 1 dm färsk pepparrot
  • Salt & peppar
  • Salladslök
  • Ca 30 g parmesan

SÅ HÄR GÖR DU

  • Pepparrotskräm: Börja med denna så att smakerna hinner ”gå ihop” lite. Använd rivjärnets minsta hål och riv 1 dl färsk pepparrot. Rör ihop med smetanan, lite i taget så att du kan reglera pepprigheten. (Det går såklart bra att använda pepparrot på tub och creme fraiche.) Salta, peppra och ställ undan.

  • Soppan: Skölj grönkålen och dra av bladen från stjälkarna (de är sega och trådiga). Finhacka löken och stek i någon minut med olivolja i en stekpanna. Skär grönkålen i mindre bitar, lägg i stekpannan och addera finhackad vitlök. Stek i några minuter till. Häll över i en kastrull och tillsätt vatten, maizena och buljong. Rör om och låt koka ihop i 15-20 minuter. Häll sedan i den syrade grädden och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar och eventuell muskot.

  • Bred ett rejält lager av pepparrotskrämen på 4 skivor Fria Grovt surdegsbröd. Toppa med fint skuren salladslök och riven parmesan. Skeda upp soppan i tallrikar och placera ett ägg i varje. Skär gärna ett snitt i de pocherade äggen eller dela de kokta äggen i halvor. Toppa med lite flingsalt och servera!