Symtom vid celiaki (glutenintolerans)

SYMTOMEN VARIERAR

Symtomen vid celiaki (som ofta kallas glutenintolerans och ibland felaktigt benämns som glutenallergi) är många och varierar från person till person. Från klassiska magbesvär till helt andra besvär eller inga upplevda besvär alls. Tvärtemot vad man trodde tidigare så står det nu klart att celiaki både förekommer och kan debutera i alla åldrar. Diagnosen celiaki ställs idag för både barn, vuxna och äldre. Men på grund av de olika symtomen kan sjukdomen vara svår att hitta. Symtomen försvinner efter en tid på glutenfri kost. Hur lång tid det tar beror bland annat på ålder och på hur länge man har haft en obehandlad celiaki. Barn märker ofta en förbättring inom några veckor.

SYMTOM VID OBEHANDLAD CELIAKI

Celiaki är en komplex sjukdom som kan manifestera sig i hela kroppen. En obehandlad celiaki kännetecknas av en inflammation i tunntarmen, skador på tarmluddet och vissa biomarkörer (antikroppar) i blodet. Tunntarmens yta, där näringen från maten ska tas upp, blir allt mindre. Det leder till näringsbrist vilket kan ge en rad olika symtom. Långt ifrån alla får klassiska magbesvär som diarré, magknip, gaser i magen, förstoppning, viktökning eller viktminskning. Näringsbristen kan leda till symtom som dålig tillväxt (barn), sen pubertet, trötthet, depression, benskörhet, ont i leder och emaljdefekter på tänderna. En del upplever sig dock inte ha några symtom alls.

Händer som knådar en deg på ett mjöligt bakbord
skål med fil toppad med jordgubbar, blåbär och flingor

Sekundär laktosintolerans

Ett symtom på en obehandlad celiaki kan också vara att man upplever känslighet mot mjölkprodukter. Skadorna i tunntarmen ger nämligen en minskad aktivitet av enzymet laktas vilket skapar svårigheter att bryta ner laktos (mjölksocker). Detta kallas för sekundär laktosintolerans. Det är ingen äkta laktosintolerans utan i stället ett resultat av tarmskadorna vid en obehandlad celiaki. När glutenfri kost införs brukar laktosintoleransen försvinna. Tyvärr är celiaki lätt att missa vid en sekundär laktosintolerans, eftersom många upplevda symtom försvinner med laktosfri kost.

Asymtomatisk celiaki (tyst celiaki)

Det finns en grupp personer som upplever sig må helt bra och inte ha några symtom alls – trots en obehandlad celiaki. Detta har tidigare kallats för tyst celiaki men benämns idag asymtomatisk celiaki. Det är en celiaki utan några upplevda symtom vid glutenintag. Personer med asymtomatisk celiaki är förstås svåra att hitta och många vet troligtvis inte om att de har celiaki. Men om de hittas (vid screening eller vid läkarbesök av andra orsaker) och sätts på glutenfri kost, brukar de efter en period på glutenfri kost ändå konstatera att de nu mår bättre än förut.

man och kvinna som lagar mat tillsammans vid en gasspis
ung kvinna och flicka läser en bok i köket

Symtom hos barn och ungdomar med celiaki

Hos barn varierar symtombilden med åldern. Bland annat yttrar sig celiaki som symtom från mage och tarm. Men även mer diskreta tecken är vanliga, som trötthet, emaljdefekter på tänderna och försenad pubertet. Här nedan följer några exempel på vanliga symtom vid obehandlad celiaki hos barn och ungdomar:

 

Små barn (0–2 år):

Dålig aptit, magont, kräkningar, illamående, diarré, förstoppning, utspänd buk/smala extremiteter, trötthet, gnällighet, viktnedgång eller dålig tillväxt och hämmad utveckling.

 

Äldre barn och ungdomar (3–18 år):

Dålig aptit, orolig mage, magont, illamående, diarré, förstoppning, trötthet, humörsvängningar, depression, viktnedgång eller dålig tillväxt och hämmad utveckling, försenad pubertet, utebliven menstruation, anemi och emaljdefekter på tänderna.

Symtom hos vuxna med celiaki

Hos äldre barn och vuxna är det vanligt att tecknen både är långvariga och ospecifika. I vuxnas fall kan det förutom mag- och tarmbesvär också handla om till exempel nedstämdhet. Vanliga symtom vid obehandlad celiaki hos vuxna är:

Mag- och tarmbesvär, menstruationsrubbningar, anemi, viktminskning, emaljdefekter på tänderna, osteoporos och återkommande frakturer, trötthet, humörsvängningar och depression.

man som äter ur en djup skål

SYMTOM FRÅN HUDEN

En variant av celiaki är dermatitis herpetiformis (DH eller ”hudceliaki”). Läs mer om dermatitis herpetiformis (hudceliaki) här.

Diagnos vid celiaki

Leva med celiaki

Om celiaki

Glutenfri kost