BARN OCH GLUTEN HEMMA

Barnets glutenfria kost är enklast att hålla koll på i hemmet. Att ha olika uppsättningar av bröd och pasta men i övrigt anpassa middagar, mys och fika så att alla familjemedlemmar äter samma sak minskar fokus på barnets glutenfria diet. Det stärker barnets känsla att vara som alla andra.

BARN OCH GLUTEN I SKOLAN

BARN OCH GLUTEN I SKOLAN

När barnen kommer upp i skolåldern är det vanligt att de börjar jämföra sig med sina kompisar. Barnen kan tycka det är orättvist att inte få äta gluten. Att visa att man respekterar dessa känslor är viktigt, liksom att lyfta det positiva i att barnet mår bra av att äta en glutenfri kost. Informera lärare och perso­nal i skolmatsalen om att ditt barn inte kan äta gluten. Det är bra att lämna ett intyg angående ditt barn och glutenfri kost. Även om den glutenfria kosthållningen ofta fungerar bra, kan det vara värt att påminna personalen i samband med utflykter och friluftsdagar. Skicka gärna med barnet någon form av ”nödproviant” för säkerhets skull.

BARN OCH GLUTEN I TONÅREN

BARN OCH GLUTEN I TONÅREN

Att inte vara som alla andra och behöva ställa krav på det man ska äta kan kännas både jobbigt och pinsamt i tonåren. Många har också svårt att se konsekvenserna av lite ”slarv” med gluten. Att träffa andra ung­domar med celiaki kan därför vara ett bra stöd. Svenska Celiakiförbundets ungdomsförbund SCUF arrangerar träffar och aktiviteter för ungdomar mellan 0-29 år.