VANLIGA GLUTENFÄLLOR

Om det inte är fråga om en ren glutenfri råvara som ägg, fisk, kött, mjölk, frukt, bär eller grönsaker finns risk att produkten innehåller gluten. Gluten är vanligt förekommande i bröd, bakverk, pasta, pizza, pannkakor och flingor, men kan även påträffas i mer otippade produkter som choklad, glass, lakritsgodis och rostad lök.

GRÄNSVÄRDEN FÖR GLUTENFRI KOST

GRÄNSVÄRDEN FÖR GLUTENFRI KOST

En produkt får märkas glutenfri om den innehåller max 20 ppm gluten. Gränsvärdet för glutenfri kost gäller oavsett råvarans ursprung. Glutenfri vetestärkelse får ingå i en glutenfri kost, likaså specialhanterad havre.

Gränsvärdet 20 ppm är så lågt att man kan äta glutenfria produkter även i stora mängder, utan risk för att man får i sig för mycket. Enligt studier tål personer med celiaki en väldigt liten mängd gluten, 10-50 mg/dag. Man kan tro att glutenfritt är det samma som 0 ppm gluten, men med dagens mätmetoder går det inte ens att mäta gluteninnehåll till ett så lågt värde.

Produkter märkta med mycket låg glutenhalt kan innehålla upp till 100 ppm gluten. Produkter med denna märkning är mycket ovanliga men får ingå i en glutenfri kost.

Kontaminering

Kontaminering

När man börjar med glutenfri kost är det vanligt att inte känna till alla kontamineringsrisker. Exempelvis kan brödsmulor på skärbrädan, mjöldamm från öppna förpackningar i skafferiet eller friteringsoljan i restaurangen göra att du får i dig gluten utan att veta om det.

Några tips för att garantera en glutenfri kost:
Använd egen brödrost, eget smörpaket och smörkniv. Skär aldrig glutenfritt bröd på samma skärbräda som gluteninnehållande bröd. Placera glutenfria råvaror överst i skafferiet. Fråga alltid om friterad mat friteras i samma olja som gluten när du äter ute.

ATT TYDA INGREDIENSER

ATT TYDA INGREDIENSER

Om du vill äta glutenfri kost är det ytterst viktigt att kunna tyda olika produkters ingrediensförteckningar. Alla spannmål som innehåller gluten måste alltid framhävas i produktens innehållsdeklaration. Havre innehåller inte gluten, men på grund av risk för kontaminering av andra spannmål anses havre ändå kunna innehålla gluten.

Livsmedelsinnehållet anges alltid i storleksordning efter vikt. Det som utgör den största vikten står därför först i ingrediensförteckningen.