Merkostnadsersättning för celiaki

Att äta och laga glutenfri mat hemma är inte så krångligt som det kan verka i början. Börja med att ändra dina vanliga recept – byt ut alla ingredienser som innehåller gluten mot glutenfria alternativ. Många recept är relativt enkla att ändra så att de blir glutenfria. Istället för vetemjöl kan man till exempel reda såsen med majsstärkelse och byta det vanliga ströbrödet mot ett glutenfritt alternativ. Med glutenfria basvaror som glutenfritt bröd, glutenfri pasta och glutenfria mjölmixer kan man enkelt leva med celiaki.

Översättningskort celiaki

Översättningskort celiaki

Celiaki ska inte behöva hindra dig från att resa. Oavsett vart eller hur du ska resa kan det vara bra att i förväg undersöka möjligheterna att få glutenfri mat på vägen dit och när du kommer fram. Meddela gärna researrangören liksom de hotell och restauranger du vet att du ska besöka. Att ha med någon form av ”nödproviant” är också klokt.

Förekomsten av gluten i andra matkulturer kan skilja sig en hel del från vår svenska. Ta därför som vana att läsa på om maten i landet dit du ska åka. Kännedomen om celiaki är också väldigt olika. Vi rekommenderar dig att ladda ner något av Celiakiförbundets översättningskort med ord och fraser för hur du bäst förmedlar vad du inte tål och vad du kan äta på det språk som talas på resmålet.

www.celiaki.se finns översättningskort på över 40 olika språk för celiakiförbundets medlemmar.