Diagnos vid celiaki

Hem / Om Celiaki / Diagnos vid celiaki

Att få diagnosen celiaki och få rätt behandling i form av glutenfri kost innebär oftast en förbättrad livskvalitet för den som drabbats. Det gäller även den som inte har upplevt symtom före diagnosen. Inflammationen i tunntarmen lägger sig, tarmluddet återhämtar sig och personen kan åter ta upp näringen ur maten ordentligt. Då minskar också successivt de risker som en obehandlad celiaki ger upphov till. Den enda behandlingen i dagsläget är att äta en strikt glutenfri kost och det är en livslång behandling som är nödvändig att följa noggrant. Därför är det viktigt att en eventuell diagnos kommer från en utredning som säkerställer att det verkligen handlar om celiaki. En förutsättning för att diagnosen ska kunna ställas är att fortsätta äta gluten tills utredningen är klar.

Uppföljning vid celiaki

6–12 månader efter diagnos och påbörjad glutenfri kost bör en uppföljning göras inom vården med bland annat blodprov. Vid diagnosen celiaki ska också en remiss skickas till dietist för ett första besök inom 2–3 veckor. Eftersom den enda behandlingen vid celiaki idag är en livslång glutenfri diet, är dietistens roll vid celiaki oumbärlig. Regelbundet stöd av dietisten kan säkerställa att kosten är strikt glutenfri utan onödiga restriktioner. Dietisten tar också hänsyn till individuella aspekter som kan göra att kosten behöver anpassas ytterligare. För barn som växer är regelbundna besök hos dietist mycket värdefullt. För kostbehandlingen finns idag nationella 


Du som arbetar inom vården kan beställa vår broschyr Celiaki – Vilka av dina patienter har celiaki? som vi har gett ut i samarbete med professor och överläkare Jonas F. Ludvigsson för att öka kunskapen och medvetenheten om celiaki och symtom och diagnos.