Känslig mot gluten

Hem / Om gluten / Känslig mot gluten

Sjukdomen celiaki innebär att man inte tål gluten. Celiaki kallas i folkmun ofta för glutenintolerans. Celiaki är dock inte en intolerans utan en autoimmun sjukdom som kräver strikt glutenfri kost. Utöver celiaki finns det andra tillstånd där man upplever sig må bättre av glutenfri kost, bland annat något som har kallats för glutenkänslighet eller vetekänslighet och som i många fall kanske är en form av IBS. Dessa andra tillstånd har också kallats för glutenintolerans, vilket förvirrar. För att undvika missförstånd bör termen glutenintolerans därför helt undvikas (dvs för alla tillstånd).

Det finns flera namn och uttryck som handlar om att man upplever sig må bättre på mat utan gluten, trots att man inte har celiaki. Det första non-coeliac gluten sensitivity på engelska blev glutenkänslighet utan celiaki på svenska eller icke-celiakirelaterad glutenkänslighet. Ibland har det olyckligtvis kallats för glutenintolerans (se ovan). Idag använder de flesta forskare i stället termerna non-coeliac wheat sensitivityvetekänslighet utan celiaki eller icke-celiakirelaterad vetekänslighet. Man studerar nämligen om tillståndet orsakas av någon annan beståndsdel i stället för gluten i framför allt vete.

I vete, korn och råg finns en viss typ av kolhydrater som heter fruktaner. De ingår i gruppen Fodmap, som är en förkortning av fermenterbara oligo-, di-, och monosackarider och (and) polyoler. Vid IBS (irritabel tarm) är det vanligt att man är känslig för olika typer av Fodmap. En del studier pekar på att många som tycker sig vara känsliga mot glutenhaltiga livsmedel egentligen är känsliga mot just fruktaner och kanske i stället för vetekänslighet utan celiaki har en form av IBS.

Om du misstänker att du inte tål gluten är det viktigt att inte börja äta glutenfritt på egen hand innan du med professionell hjälp inom vården har testats för celiaki och veteproteinallergi. I annat fall kan det vara mycket svårt att konstatera eller utesluta celiaki, vilket vanligtvis är en förutsättning för att gå vidare och leta efter andra orsaker. Läs mer om varför här. Det är viktigt att veta orsaken till att du mår bättre av viss mat. Det kan finnas många olika orsaker som är viktiga att hitta, liksom det är viktigt att hitta en celiaki.