Om du har fått i dig gluten

Hem / Om gluten / Om du fått i dig gluten

Det händer att en person med celiaki av misstag får i sig gluten. Kanske äter man av misstag en vanlig pasta i stället för en glutenfri. Eller så sker det misstag hemma, på restaurang eller i skolkök. Små och stora glutenfällor finns överallt, och nästan alla med celiaki upplever någon gång att de av misstag fått i sig gluten.

Det florerar en del råd och husmorstips på nätet och i sociala medier om vad man ska göra om man av misstag fått i sig gluten. Men det finns inga belägg för att till exempel ostbågar och äpplen skulle fungera. Det finns inte heller någon förklaring till varför de tipsen skulle fungera. Om du har fått i dig gluten gäller det helt enkelt att avvakta. Det finns dessvärre ingen mirakelmedicin. Däremot kan du behandla de besvär som uppstår (smärta, diarré osv) precis så som du skulle behandla en maginfluensa. Det handlar om att äta och dricka sådant som är snällt och skonsamt mot magen.

1. Ät ”snäll” mat som exempelvis ris, kokt fisk, blåbärssoppa, glutenfritt vitt bröd (vitt = ej fiberrikt).

2. Undvik kaffe, laktos, starka kryddor och för mycket fibrer.

3. Ta probiotika. Det kan i vissa fall hjälpa.

4. Komplettera med vätskeersättning.

Har du något mer du funderar över? Ställ gärna dina frågor via detta formulär.

/Margareta Elding-Pontén, Frias Celiakispecialist