FÖRDELAR MED FRYST

FRYST MAT MINSKAR MATSVINNET

Idag produceras massor med mat som inte konsumeras, vilket är dåligt för både miljön och plånboken. Faktum är att en tredjedel av all mat som produceras i världen blir svinn, och enligt Livsmedelsverket slänger ett hushåll på två vuxna och två barn ätbar mat för upp till 6 000 kronor per år. Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket har nu tagit fram en nationell handlingsplan för att minska matsvinnet. Du kan bidra till att minska svinnet genom att välja glutenfritt i frysen.

Fördelar med fryst i butik

FRYSTA ALTERNATIV MINSKAR
SVINNET I BUTIKEN

När det kommer till bröd är svinnet enormt. 80 000 ton bröd slängs per år, vilket innebär 260 000 brödskivor i timmen, varje dag, året runt. Ofta hinner brödet inte ens komma ut från butiken innan det slängs. Så om du väljer att köpa fryst bröd när du handlar så bidrar du till att minska butikens svinn.

MINSKA SVINNET HEMMA
OCH SPARA PENGAR

Det är inte bara butikerna och miljön som kan tjäna på att köpa fryst. Det kan också göra stor skillnad för hushållskassan. Frysta produkter plockas ju oftast fram i den mängd som skall konsumeras vid ett tillfälle. Det är bland annat därför som vi säljer alla våra matbröd färdigskivade. Det som är kvar i påsen stannar i frysen och matsvinnet i hemmet minimeras. PS. Har du svårt att få brödskalkarna att gå åt hemma? Vårt tips är att ha en skalkpåse i frysen där du lägger alla ändbitar som blir över. När påsen är full kan du passa på att göra ströbröd eller en mumsig toskansk brödsoppa!

SMAK OCH NÄRINGSVÄRDEN
BEVARAS GENOM FRYSNING

På Fria fryser vi ner alla produkter direkt när de kommer ut ur ugnen, vilket gör att åldringsprocessen avstannar. Det innebär att produkten inte hinner börja torka utan får chansen att bibehålla saftighet, smak och näringsvärden tills när det tinas upp. Klicka här om du vill ha tips på hur du bäst tinar våra produkter. Och du, tänk på att inte förvara bröd, bullar och muffins i kylskåp då det snabbare blir torrt och tråkigt.

KAN MAN FRYSA OM UPPTINADE PRODUKTER?

Det brukar oftast inte vara något problem, utan det är mer ur ett kvalitetsperspektiv som de inte bör omfrysas. Smaka på det och smakar det ok, så går det bra att äta. Skulle du tycka att det smakar eller luktar annorlunda så släng det.

Fördelar med fryst bröd