Leva med celiaki

Hem / Om Celiaki / Leva med celiaki

Att börja leva med celiaki kan till en början kännas svårt. Ofta fokuserar man på de livsmedel som man nu måste undvika. Men när man lärt sig vad som går bra att äta, kommer ofta insikten att det inte behöver vara så dramatiskt att leva med celiaki. Med kunskap om ingredienser och med noggrannhet går det utmärkt. Det är mycket man fortfarande tål och idag finns det många glutenfria alternativ. Att äta och laga mat utan gluten är idag mycket lättare än det låter.

Att äta hos vänner eller på restaurang kan till en början kännas besvärligt. Men om du talar om att du har celiaki och inte tål gluten är förståelsen idag stor. Många äter glutenfritt, och det finns många glutenfria alternativ. Kunskapen om gluten och glutenfri kost kan däremot variera i samhället. Tala alltid om att du inte tål gluten när du är på café och restaurang. De måste kunna svara på vilka rätter som är glutenfria. När du ska hem till vänner är det viktigt att informera dem och be dem fråga dig om råd. Kanske kan du erbjuda dig att ta med glutenfritt bröd? Oavsett var du äter måste du känna dig säker på att maten är glutenfri. Att fråga och förklara om gluteninnehåll och tillagning är därför nödvändigt.

Dietisten är ett ovärderligt stöd för den som har fått diagnosen celiaki. En dietist kan säkerställa att kosten är strikt glutenfri men utan onödiga restriktioner. Det är viktigt, eftersom den glutenfria kostbehandlingen är en livslång behandling. Regelbundet stöd av dietist är därför nödvändigt, och ett första besök bör ske inom 2–3 veckor efter diagnos. En dietist kan också ge individuella kostråd, vilket kan vara extra viktigt för vissa personer. Från 2020 finns nationella Riktlinjer för nutritionsbehandling vid celiaki:


Om du har fått diagnosen celiaki bör du anmäla det till ditt försäkringsbolag. Vissa försäkringsbolag ger en ersättning vid diagnosen celiaki i form av en engångssumma. Celiaki räknas nämligen som två-procentig invaliditet.