Glutenfri cheesecake med pepparkaka - fria

Glutenfri cheesecake med pepparkaka

40 (plus 1h i kylen) minuter
Spara

Ett juligt och härligt recept till adventsfikat tillsammans med lite varm glögg. Eller ett supersmart sätt att göra åt de där pepparkakorna som alltid tycks bli över när julen är slut. Och vill du sätta lite ännu mer färg & smak på kalaset så kan vi tipsa om att blanda ner ett kuvert saffran i fyllningen.

Ingredienser

  • 12 portioner

  • 75 g smör
  • ca 30-40 st glutenfria pepparkakor
  • 4 st gelatinblad
  • 400 g färskost ex Philadelphia
  • 1,5 dl florsocker
  • 4 dl crème fraiche
  • Lingon till garnering

Så här gör du

1

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Låt stå medan du gör botten.

2

Botten
Sätt ugnen på 175 grader. Krossa pepparkakorna i en bunke och tillsätt det smälta smöret. Blanda ihop ordentligt. Tryck ut kakblandningen jämnt i en rund form om cirka 25 cm, gärna med löstagbar botten. Baka botten i ca 10 minuter, ta ut och låt svalna.

3

Fyllning
Rör osten mjuk och blanda ner florsocker och crème fraiche. Vispa pösigt med elvisp. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och smält bladen försiktigt på låg värme tills de är flytande. Vispa ner dem lite i taget i smeten. Bred ut fyllningen i formen och ställ cheesecaken att stelna i kylen minst en timme. Garnera med tinade lingon och mumsa loss!

Detta glutenfria recept innehåller