Recept på glutenfria och veganska energibars
I matbutikerna finns en hel uppsjö av energibars i olika smaker, men det är faktiskt inte så svårt att göra själv och dessa behöver du inte ens baka i ugnen. Perfekt som snabbt mellis i farten eller för lite extra energi innan träningspasset. Eller bara för att du är sugen på något gott!

Ca 8–10 bars
20 minuter
Ingredienser
- 300 gram urkärnade dadlar. (blötlägg 10 min om dadlarna är torra)
- 3 msk nötsmör
- 1,5 dl glutenfria havregryn
- 100 g glutenfri mörk choklad
- Toppingförslag
- Hackade nötter
- Blandade frön
- Torkade bär
- Flingsalt
SÅ HÄR GÖR DU
Mixa dadlarna.
Tillsätt nötsmör och havregryn och mixa tillsammans med dadlarna. Lägg i lite mer havregryn om det behövs för konsistensen.
Klicka ut degen på bakplåtspapper och platta ut till en rektangel.
Ställ i frysen i 10–15 minuter.
Ta ut och skär i portionsbitar.
Smält chokladen i en skål och doppa barsen precis så mycket eller lite som du vill. Använd tandpetare för mindre kladd.
Lägg på bakplåtspapper och toppa.
När chokladen har stelnat, slå in barsen i aluminiumfolie och förvara i kyl eller frys, så är du alltid redo för ett snabbt och energiladdat mellis!