FrågaVarför har ni valt att ha palmolja i några av era produkter?

Svar

Palmoljan som vi använder är miljöcertifierad enligt RSPO (Round table on Sustainable Palm Oil) kriterier för hållbar produktion. Palmoljan använder vi idag i ett par produkter där det krävs mättat fett, där palmoljans fettsammansättning har en bra funktion i produkterna.
Trots detta vill vi fasa ut palmoljan ur våra produkter och arbetar idag på att hitta andra alternativ som har en minst lika bra funktion i produkterna som palmolja.

FrågaHar ni några produkter med låg sockerhalt?

Svar

Flera av våra produkter har en låg sockerhalt (<5%): Havre matbröd, Havre ruta, Lingon Tranbär, Morot Nypon, Chiafralla, Fiber Toast, Grov Minibaguette, Bovetefralla, Vita Toast, Vallmofralla, Minibaguette.

FrågaVarför har ni tillsatser i era produkter?

Svar

Tillsatser används alltid i livsmedel för en viss funktion: för att öka hållbarheten (konserverings- och antioxidationsmedel), påverka konsistensen (emulgerings-, stabiliserings-, förtjocknings- och klumpförebyggande medel) eller påverka färg och smak (färgämnen, smakförstärkare och sötningsmedel).

När man bakar utan gluten innebär det att man ofta måste använda fler ingredienser och tillsatser för att ersätta gluten och det nätverk som gluten skapar i brödet. Tillsatserna som finns i våra produkter är främst förtjockningsmedel och emulgeringsmedel som förekommer i många vanliga livsmedel. Förtjockningsmedel används för att skapa en bra konsistens och emulgeringsmedel behövs för att kunna blanda vatten och olja på ett bra sätt.

Förtjockningsmedel som finns i våra produkter:
• Fruktkärnmjöl E410 – framställs ur fröer från Johannesbrödträdet.
• Guarkärnmjöl E412 – framställs ur guarplantans frö.
• Tarakärnmjöl E417 – framställs ur frön från en ärtväxt.
• Pektin E422 – extraheras ur t.ex. apelsin- eller citronskal där pektin förekommer naturligt.
• Cellulosagummi E466 – framställs ur cellulosa (en slags kolhydrat).

Emulgeringsmedel som finns i våra produkter:
• Lecitin (raps) E322 – Lecitin kan utvinnas ur raps, soja, solros eller äggula. Vi använder lecitin utvunnet ur raps i våra produkter.
• Mono-och diglycerider av fettsyror E471 (vegetabiliskt ursprung) – samma funktion som lecitin men framställs av destillerade vegetabiliska fettsyror.

FrågaJag har veteproteinallergi, kan jag äta era produkter då?

Svar

Tyvärr kan vi inte svara ja eller nej på denna fråga.

Till skillnad från personer med celiaki kan veteallergiker reagera på alla proteiner i vete, inte bara på glutenproteinerna. I vetestärkelsens framställningsprocess tvättas främst vetets glutenproteiner, gliadiner och gluteniner bort. I vete finns dock även andra proteiner, vatten- och saltlösliga albuminer och globuliner, som i små mängder kan finnas kvar i glutenfri vetestärkelse. Då vi inte analyserar halter av andra proteiner än gluten i vetestärkelsen, kan vi inte heller garantera att den skulle vara helt ren från alla vetets proteiner.

Det finns många veteallergiker som äter glutenfri vetestärkelse utan några problem, medan andra måste följa en helt vetefri kost. Vi rekommenderar att du rådgör med din läkare eller dietist om du är osäker på vad du kan äta.

FrågaDet står ”glutenfri vetestärkelse” i ingredienslistan. Är det verkligen glutenfritt?

Svar

Glutenfri vetestärkelse framställs genom att tvätta bort gluten ur vetemjöl. Man skiljer icke–vattenlösligt gluten från stärkelsen. Tvättprocessen är så noga att man endast får kvar stärkelse som innehåller max 20 mg gluten/kg. Denna typ av vetestärkelse är godkänd att användas i framställning av glutenfria produkter enligt Codex alimentarius regelverk (godkänt i EU, Canada och USA). Gränsvärdet 20 ppm (parts per million), eller 20 mg/kg för glutenfria produkter, är detsamma oavsett om varan är gjord av vetestärkelse, majs, ris eller annat. Vi ställer höga krav på våra leverantörer och vetestärkelsens renhet kontrolleras genom ständiga analyser. Även slutliga produkter analyseras för att garantera att glutenhalten i alla våra produkter ligger under gränsvärdet.

I nordiska länder och Storbritannien har personer med celiaki ätit produkter med glutenfri vetestärkelse i 40 år och det har visats i flera vetenskapliga studier att tunntarmen läker lika bra med vetestärkelsebaserad som med naturligt glutenfri kost. Det finns dock ett fåtal personer med celiaki som inte tål vetestärkelse, utan att vi eller expertis riktigt kan förklara varför. Bästa gissning är att det handlar om överkänslighet mot något annat ämne i vetet som kan ge liknande symtom.

Anledningen till att vi använder oss av glutenfri vetestärkelse är framförallt dess goda bakegenskaper. Glutenfritt bröd som bakas med glutenfri vetestärkelse har ofta en bättre textur och konsistens. Smaken upplevs även likna gluteninnehållande bröd bättre än bröd baserat på exempelvis ris eller majs, vilket kan bidra till förhöjd livskvalité för många personer med celiaki.

FrågaInnehåller era produkter mjölk i någon form?

Svar

De flesta av våra produkter är fria från mjölk och produceras i en miljö fri från laktos och mjölkprotein. Endast våra färdigpizzor Margherita, Ham & Mozzarella och Pepperoni är toppade med laktosfri ost som innehåller mjölkprotein. Färdigpizzorna produceras i andra lokaler än övriga produkter för att undvika kontaminering.

FrågaMin tonårsdotter har celiaki sedan barnsben och har nu valt att bli vegan. Kan hon fortfarande äta några av era produkter?

Svar

Din dotter kan äta de flesta av våra produkter. Endast följande produkter innehåller ingredienser med animaliskt ursprung: Choklad-, Äpple- och Citron- och Pepparkaksmuffins, Kladdkaka och Smördeg innehåller ägg. Våra färdigpizzor Margherita, Ham& Mozzarella och Pepperoni är toppade med ost som innehåller mjölk.

FrågaHur ska jag förvara brödet efter att jag tinat det?

Svar

Efter upptining håller brödet bäst kvalitet i rumstemperatur i en omsluten påse. Vi rekommenderar inte att förvara brödet i kylskåp då brödet åldras fortast mellan -10 grader och +10 grader.

FrågaJag vill ha ett glutenfritt, gott och nyttigt bröd med hög fiberhalt. Har ni det?

Svar

Alla våra matbröd är bra källor till kostfiber, det vill säga att de innehåller mer än 3g kostfiber per 100g. Våra mest fiberrika bröd är Fiber och Grov Minibaguette som innehåller 6 % kostfiber. De är dessutom osötade.