Griljerad kålrot är ett riktigt trevligt vegetariskt alternativ på det lite grönare julbordet, och kan både komplettera eller ersätta den klassiska julskinkan. De juliga smakerna från bland annat senap, nejlika och kryddpeppar kommer du att känna igen och det är oväntat gott med en skiva griljerad kålrot på vörtbrödet. Kanske med en extra klick senap på toppen!
8-10 portioner
Ca 90 minuter
Koka kålroten i en stor kastrull tillsammans med kryddorna i ca 1-2 h beroende på storlek. Håll koll på konsistensen med en provsticka, den ska bli mjuk men kännas fast. Ta sedan upp kålroten och låt svalna en stund. Blanda ihop garneringen så länge, tänk på att du kan behöver göra lite extra smet om du har en stor kålrot. Börja med att blanda äggula och senap i en skål. Addera eventuellt rivet apelsinskal om du önskar. Bred ut blandningen på kålroten och sikta eller strö över ströbröd. Ställ in i mitten av ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. När ytan fått en fin gyllenbrun färg är det klart.